Buna, sunt Eliza! Cu ce informatii te pot ajuta?

Leasingul financiar vs creditul auto

Pentru acoperirea nevoilor de dezvoltare a business-ului, antreprenorii din România apelează la diverse surse de finanțare. Astfel, atunci când vor să achiziționeze o flotă de autovehicule sau să își reînnoiască parcul auto și nu dispun de fonduri proprii, companiile pot apela la două instrumente de finanțare: creditul auto sau leasingul financiar. 

Deși în mod ideal cel mai recomandat este ca antreprenorii să apeleze la sursele propii de finanțare, puține firme au puterea financiară necesară pentru o achiziție atât de costisitoare. Astfel, pentru crearea sau actualizarea unei flote auto, leasingul financiar și creditul reprezintă cele mai accesate modalități de finanțare. 

Atât leasingul financiar, cât și creditul auto presupun achitarea unor rate lunare din partea solicitantului. Din punct de vedere statistic, majoritatea persoanelor fizice apelează la creditul auto, în timp ce companiile optează mai frecvent pentru leasingul financiar, acesta oferindu-le posibilitatea de a deduce integral ratele lunare și costurile adiționale. 

 

Care sunt diferențele dintre leasingul financiar și creditul auto?

 

 

Leasingul financiar are la bază un sistem de închiriere, compania de leasing fiind proprietarul vehiculului de-a lungul perioadei contractuale, care transferă dreptul de folosință a acestuia către solicitant. La finalul perioadei contractuale, după plata valorii reziduale, compania solicitantă devine proprietarul bunurilor. 

De asemenea, conform art. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 51/1997 modificată, contractorul nu poate rambursa integral suma datorată mai devreme de un an, această lege interzicând ca un contract de leasing să aibă o durata mai mică de 12 luni. 

Pentru companii, mai ales pentru start-up-uri, leasingul financiar poate fi o alegere mai avantajoasă decât creditul auto, fiind mai ușor de accesat. În plus, leasingul financiar reprezintă un pachet integrat de finanțare, care include asigurare și servicii post-vânzare pentru achiziția automobilelor. 

În cele mai multe cazuri, garanția este reprezentată de însuși automobilul finanțat, însă unele societăți de leasing pot solicita garanții suplimentare, în funcție de bonitatea clientului. Cu toate acestea, aprobarea dosarului este de cele mai multe ori mai rapidă decât cea a unui credit bancar. Mai mult decât atât, leasingul financiar este mai avantajos și din punct de vedere al nivelului de birocrație, procedura de încheiere a contractului fiind mai rapidă și necesitând o documentație simplificată. Deoarece aceasta formă de finanțare permite negocierea condițiilor contractuale, solicitantul poate obține anumite avantaje suplimentare. 

Flexibilitatea oferită de un leasing financiar îi permite utilizatorului să aleagă valoarea avansului, periodicitatea ratelor și perioada contractului. Astfel, compania contractantă își poate stabili un plan personalizat prin care să utilizeze resursele companiei într-un mod eficient și flexibil.

 

  • Finanțarea prin credit auto

 

Asemenea unui leasing financiar, creditul auto este un instrument de finanțare care acoperă costurile necesare achiziției unui automobil, însă compania care solicită un credit auto vă fi proprietara flotei de vehicule încă de la începutul perioadei de creditare. Împrumutul se vă achita în rate lunare, care cuprind cota-parte din valoarea de cumpărare a bunului (TVA inclus), rata dobânzii și comisioanele aferente creditului. Cei care contractează un credit auto pot apela la rambursarea anticipată după minimum 6 luni de la semnarea contractului.

Creditul auto obligă clientul să își facă asigurare FULL CASCO. În funcție de politicile instituției de creditare, costurile de asigurare vor fi suportate de client sau de bancă. Creditul este garantat cu autoturismul achiziționat și cu polița de asigurare CASCO cesionată în favoarea băncii.

Pentru aprobarea creditului auto, clientul trebuie să ofere o copie după actul de identitate, o factură de utilități care să ateste domiciliul, o adeverință salariu tip, documente care atestă alte angajamente de plată (daca este cazul) și o factură proformă de la dealer.

Cu toate acestea, un credit este purtător de comision de acordare, dar și de gestiune. De asemenea, rata nu este purtătoare de TVA, iar durata de acordare este mai mare decât în cazul leasingului financiar.

 

auto image/svg+xml mješalica traktor kamion jedrilica motor