Buna, sunt Eliza! Cu ce informatii te pot ajuta?

OTP Leasing și Fundația Progress susțin dezvoltarea adolescentelor prin Cluburile Fetelor Neînfricate prezente în 12 orașe din România

București, 3 octombrie 2023Înființarea celor 12 Cluburi de Fete Neînfricate a fost susținută financiar de OTP Leasing, partener al Fundației Progress în extinderea proiectului în urbanul mic.

 

Peste 100 de fete cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani au participat la cluburi de empowerment în cadrul bibliotecilor locale, cu scopul de a completa parcursul lor educațional, abordând teme esențiale precum sănătatea, identitatea, comunicarea asertivă, implicarea civică și multe altele. Conform metodologiei SROI dezvoltată de departamentul de cercetare al Fundației Progress, care calculează sub formă monetară impactul proiectelor sociale, proiectul Fete Neînfricate are un SROI 1:1,85, ceea ce ne arată că, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este aproape dublă. O valoare supraunitară SROI este dovada unei investiții eficiente în comunitate, iar un indice de 1,85 plasează proiectul Fete Neînfricate în zona de succes și exemplu de bune practici.

emele de discuție au fost prezentate de către specialiști în domeniu, sub formă de podcasturi, noțiunile fiind fixate prin activități creative și jocuri. Pe durata proiectului, adolescentele colaborează pentru a explora lumea din jurul lor și pentru a-și dezvolta încrederea în sine. La finalul acestei experiențe, fiecare club organizează un eveniment comunitar ce vizează una dintre temele studiate. În cadrul acestor evenimente, tinerele din proiect au ocazia să intre în dialog cu autoritățile locale, prezentându-și ideile și propunerile pentru îmbunătățirea comunității lor.

Pe parcursul lunilor de proiect, adolescentele descoperă lumea din jur și pe ele însele într-un cadru prietenos și o atmosferă de sprijin reciproc, facilitată de prezența doamnelor bibliotecare. Această metodologie a cercurilor de învățare le permite să dezvolte relații importante cu celelalte adolescente din club, să se deschidă și să discute aspecte importante pentru dezvoltarea lor. La finalul experienței, fiecare club organizează un eveniment comunitar care abordează una dintre temele pe care le-au studiat, iar în cadrul acestui demers, toate adolescentele din proiect trebuie să aibă un dialog cu autoritățile locale.  Ele merg în audiență la primar pentru a-și prezenta ideile (amenajarea de spații de joacă, colectarea selectivă, etc.) și apoi contribuie la implementarea lor, strâng bani pentru cauze sociale, sau dau mai departe către fetele și femeile din comunitate informațiile pe care le-au aflat în proiect.

Cluburile de fete neînfricate se află în bibliotecile din 11 orașe mici – Novaci și Țicleni în județul Gorj, Mărășești în județul Vrancea, Onești în județul Bacău, Tăuții-Măgherăuș în județul Maramureș, Amara în județul Ialomița, Calafat în județul Dolj, Petrila în județul Hunedoara, Târgu Frumos în județul Iași, Topoloveni în județul Argeș, Balș în județul Olt, precum și în Biblioteca Județeană din Constanța.

Daria, 12 ani, una dintre fetele neînfricate: ,,Mi se pare un proiect foarte interesant și este o experiență pe care nu o voi uita, pentru că nu oricine are oportunitatea să se întâlnească cu așa ceva. Te învață să ai încredere în tine, să înțelegi că și părerea ta contează și că ai dreptul să o spui, că nu trebuie să fii timorată și închisă în tine, pentru că asta nu te ajută deloc. În același timp, eu am învățat și să ascult, nu numai să îmi argumentez mai bine punctul de vedere, ci și să îl ascult pe al altora.’’

Rezultatele și schimbările semnalate (atât prin autoevaluarea fetelor, cât și prin feedback de la părinți, bibliotecare și profesori) arată progresul adolescentelor, aceasta având mai multă încredere, deprinderi noi și mai multe opțiuni pentru un viitor mai bun. Acum ele fac parte dintr-un grup real de sprijin, împreună cu fetele neînfricate din comunitatea lor și din întreaga rețea națională.

„Echipa noastră se implică constant în proiecte care unesc valorile și activitatea noastră de business cu acțiuni care aduc beneficii pe termen lung în comunitate. Diversitatea, în general, și susținerea femeilor și fetelor, în particular, este un pilon pe care ne-am construit viziunea socială. Am recunoscut imediat potențialul de extindere al proiectului Fetelor Neînfricate, mai ales ca datele statistice ne-au arătat o realitate diferită la firul ierbii pentru adolescentele din mediile rurale sau urban mic. Investim în viitorul generației următoare de femei pentru că ne dorim să devină cetățeni activi, lideri, care pot înțelege,  identifica și  găsi o soluție la problemele cu care se confruntă, de a diferenția între ficțiunea virtuală și adevăr, prin implicare civică sau prin apartenența la o comunitate cu aceeași valori. Astfel, ele  pot deveni la rândul lor modele pentru următoarele generații.” Steliana Moraru, COO OTP Leasing.

Despre Fete neînfricate

Fete neînfricate este un proiect implementat de Fundația Progress în parteneriat cu OTP Leasing care își propune să ajute la dezvoltarea adolescentelor din zone defavorizate prin educație, activism, creșterea respectului de sine și împuternicire.

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială.

 

Despre OTP Leasing România

OTP Leasing România este prezentă pe piața locală de leasing financiar din 2007, este parte a OTP Group, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrală și de Est. Cu o experiență de peste 15 ani pe piața de profil din România, OTP Leasing România sprijină și dezvoltă proiecte pe termen lung prin intermediul soluțiilor de leasing financiar personalizate și adaptate fiecărui sector de business. Echipa oferă consultanță pentru achizițiile prin leasing financiar pentru persoane juridice și persoane fizice autorizate pentru autoturisme, vehicule comerciale și echipamente.

Fete Neinfricate

auto image/svg+xml mješalica traktor kamion jedrilica motor