Buna, sunt Eliza! Cu ce informatii te pot ajuta?

Start-up Leasing - soluția ideală de finanțare pentru business-uri la început de drum

În ultimii ani, ecosistemul autohton de start-up-uri a cunoscut o dezvoltare semnificativă, lucru care a plasat România printre țările din UE cu cea mai rapidă creștere a economiei. Acest fenomen se datorează în mod special tinerilor antreprenori cu viziune și curaj, care înființează noi societăți în diferite sectoare de activitate, precum IT, marketing digital, industria alimentară, HoReCA, etc. 

Cea mai mare provocare cu care un start-up se poate confrunta este să “supraviețuiască” mai mult de un an, având în vedere că aproximativ 33% dintre start-up-urile nou înființate falimentează după primul an de funcționare. Principalele cauze ale falimentului sunt cele de natură financiară, cum ar fi cheltuielile neprevăzute în planul inițial de business, care pot afecta în mod semnificativ cash-flow-ul și pot împiedica afacerea să continue să-și desfășoare activitatea. 

O primă soluție de finanțare la care un business ar putea încerca să apeleze este creditul bancar, însă companiile de tip start-up aflate în primii 3 ani de funcționare nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate impuse de majoritatea băncilor pentru obținerea unui credit. 

În astfel de situații, finanțarea prin leasing reprezintă o soluție ideală pentru afacerile la început de drum care au nevoie de creștere accelerată. 

 

Ce este leasing-ul și cum funcționează?

 

În definiția sa cea mai simplă, leasingul este o formă de credit prin care un business (solicitantul) poate obține finanțarea unui bun prin intermediul unei companii de leasing (finanțatorul), achitând ulterior acesteia o rată lunară prestabilită în contract. 

 

Care sunt principalele tipuri de leasing la care un start-up poate apela?

 

Pentru a putea continua să își desfășoare activitatea și a se dezvolta, un start-up poate opta fie pentru un leasing financiar, fie pentru unul operațional. Principala diferență dintre cele doua tipuri de finanțare constă în obligativitatea transferului de proprietate. În cazul leasing-ului operațional, la finalul perioadei contractuale, bunurile trebuie returnate sau înlocuite printr-un nou contract. În schimb, apelând la un leasing financiar, compania solicitantă devina proprietara bunului la finalul perioadei contractuale. 

 

Ce tipuri de bunuri pot fi achizitionate prin leasing financiar?

 

Mulți antreprenori asociază ideea de “leasing” doar cu leasingul pentru automobile, însă multe companii oferă în prezent finanțare pentru o gamă vastă de bunuri utile pentru diverse sectoare de activitate, precum echipamente IT sau medicale, utilaje pentru construcții sau mașini de prelucrare a lemnului. De asemenea, unele companii, printre care și OTP Leasing România, oferă finanțare pentru automobile, camioane și autoutilitare, noi sau second-hand. 

Pentru a veni în întampinarea companiilor aflate la început de drum, OTP Leasing România are în ofertă un produs personalizat pentru acestea: Start-up Leasing.

În cazul în care bunurile pentru care un start-up solicită finanțare nu se regasesc în oferta noastră standard, putem face o evaluare a situației financiare a firmei solicitante și, în urma rezultatelor, se poate oferi finanțare și pentru acele tipuri de bunuri. 

 

Care sunt avantajele unui leasing financiar vs un credit bancar

 

În primul rând, în cazul start-up-urilor, majoritatea băncilor nu acceptă să acorde credit deloc firmelor nou înființate, acestea fiind considerate ca având un grad prea mare de risc. 

Pe de altă parte, companiile de leasing sunt mult mai flexibile, oferind finanțare firmelor nou înființate. Deoarece start-up-urile reprezintă un risc și pentru companiile de leasing, în unele cazuri, acestea din urmă solicită un avans care poate ajunge și până la 50% din valoarea bunului achiziționat.

Un alt avantaj al finanțării prin leasing financiar este reprezentat de faptul că birocrația necesară pentru încheierea contractului este una mult mai mică decât în cazul creditelor bancare. Motivul principal constă în faptul că riscurile pentru compania de leasing sunt mai mici decât ale unei bănci, contractul de leasing fiind similar cu unul de închiriere. În cazul în care firma solicitantă nu își onorează plățile, societatea de leasing își poate recupera sau valorifica bunul mult mai ușor decât o bancă, care ar fi bligată să recurgă la executarea silită pentru a-și recupera pierderile.

În concluzie, în cazul unui start-up, alegerea surselor de finanțare pentru realizarea proiectelor de investiții, susținerea afacerii sau creșterea și dezvoltarea acesteia, reprezintă o provocare pentru orice antreprenor. De aceea, este foarte important ca fiecare dintre aceștia să cunoască toate opțiunile pe care le are disponibile, deoarece accesul la resursele financiare necesare reprezintă un proces decisiv, care face diferența în evoluția ulterioară a business-ului.

 Start-up Leasing

auto image/svg+xml mješalica traktor kamion jedrilica motor