Buna, sunt Eliza! Cu ce informatii te pot ajuta?

Leasingul pentru utilaje agricole - o soluție promițătoare pentru agricultura din România

Printre industriile din România, agricultura este sectorul cu cea mai dinamică dezvoltare din ultima perioadă. Cu toate că în statistici lucrurile par a avea un trend ascendent, conform Ministerului Agriculturi și Dezvoltării Rurale, la nivel local, agricultura autohtonă nu dispune de un nivel suficient de dotare, utilajele și echipamentele folosite fiind uzate și depășite din punct de vedere tehnologic, lucru care are un impact negativ asupra productivității.

Atât fermierii din zona de câmpie, cât și cei din zona montană sunt nevoiți să își susțină activitatea prin sisteme de producție bazate pe o mecanizare învechită și clădiri/facilități de depozitare inadecvate, care nu se ridică la standardele de calitate de la nivel european. Potrivit Planului Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, activele corporale nu s-au conformat condițiilor de producție, o mare parte dintre fermieri având dificultăți în adoptarea de tehnologii moderne, din cauza insuficienței mjloacelor financiare proprii și accesului redus la surse de finanțare. 

Aceeași sursă relevă faptul că peste 73% din utilajele agricole, tractoarele și combinele de recoltat au o durată de viață depășită, un utilaj agricol fiind folosit de până la 3 ori mai mult decât media europeană. Aceste cifre îngrijorătoare sunt contrastante cu potențialul agricol al României, țara noastră fiind pe locul 6 în Uniunea Europeană în ceea ce privește suprafața agricolă utilizată. Cu toate acestea, doar jumătate din acest potențial este valorificat, lipsa de utilaje și echipamente agricole performante traducându-se într-un randament scăzut al producției și un grad diminuat de realizare a recoltelor. 

 În toată această ecuație, factorul principal de schimbare a situației o reprezintă folosirea de utilaje și echipamente noi. Pe de o parte, acestea contribuie semnificativ la creșterea productivității și a capacității de recoltare, iar pe de altă parte, la reducerea costurilor și a consumului de combustibil. Toate aceste avantaje au un impact pozitiv notabil asupra potențialului de producție agricolă, în comparație cu folosirea unor utilaje vechi și uzate.

Având în vedere că majoritatea utilajelor și echipamentelor agricole de pe piața autohtonă sunt produse înainte de 1989, singura opțiune viabilă pentru fermieri este să investească în unele noi. Potrivit Comitetului European al Asociațiilor Producătorilor de Mașini Agricole, între anii 2018 și 2023, piața utilajelor agricole la nivel european este estimată să crească cu 5,8%. Cu toate acestea, piața românească este una lentă în comparație cu a celorlalte țări europene, motivul principal fiind lipsa de informare cu privire la procesul de achiziție a utilajelor agricole, mulți fermieri crezând că procesul este unul greoi și dificil.

 

Cum poate ajuta leasingul financiar la creșterea productivității din sectorul agricol?

 

Pentru fermierii care nu dispun de finanțele necesare achiziționării de echipamente și utilaje noi, leasingul financiar reprezintă o soluție eficientă pentru creșterea productivității și a calității recoltei. 

 În comparație cu alte soluții de finanțare, principalul avantaj al leasingului financiar constă în rapiditatea cu care se pot accesa fondurile, unele companii de leasing având un sistem de aprobare rapidă a documentației pentru aplicare.

Iată care sunt celelalte avantaje ale leasingului financiar pentru utilaje și echipamente agricole:

  • achiziționarea utilajelor și echipamentelor agricole necesare se face cu un minimum de resurse financiare;

  • ratele sunt sezoniere, plățile făcându-se în funcție de încasările firmei;

  • perioada contractuală este flexibilă (între 12 și 96 de luni);

  • la finalul perioadei contractuale, cel care a accesat fondul, devine proprietarul utilajelor sau echipamentelor achiziționate, plătind valoarea reziduală și a oricăror obligațiuni de plată, stabilite la început în contract;

  • documentație de aplicare și birocrație redusă; 

 

OTP Leasing România ajută fermierii să își crească productivitatea 

 

AgriLeasing este un produs financiar de leasing utilaje agricole destinat producătorilor și menit să îi ajute să-și dezvolte producția și să-și îmbunătățească procesul de lucru.

Iată câteva avantaje de a apela la AgriLeasing:

  • Scadențar sezonier, adaptat la activitatea agricolă a fiecărui solicitant

  • Avans începând cu 5%

  • Perioada de finanțare de până la 96 luni (pentru echipamente și utilaje second hand, vârsta bunului va fi cumulată cu perioada de finanțare)

  • Acces imediat la utilizarea bunului

  • Finanţare în LEI sau EUR.

  • Aprobare rapidă, în 24h

  • Documentație simplă și birocrație redusă.

 

Agricultura

auto image/svg+xml mješalica traktor kamion jedrilica motor